Helsingin joukkoliikenteessä on alikäytettyjä resursseja

Ratikka- ja metro-infrastuktuuriin ollaan tehty huikean kalliita investointeja viime vuosikymmeninä. Tähän nähden molemmat ovat alikäytettyjä resursseja. Rivakasti kasvavana, Suomen ainoana metropolina Helsingillä ei ole tällaiseen varaa. Tarvitsemme Pohjoismaisen pääkaupungin tasoista kunnianhimoa joukkoliikenteeseen.

Suomalaisten kaupunkien rakenne on yleisesti epäterve verrattuna eurooppalaisiin kaupunkeihin – ja Helsinki ei ole poikkeus. Asutus on hajonnut eurooppalaiseksi pääkaupungiksi todella harvaksi, jolloin liikkumiseen käytetään kaksinkertaisesti energiaa samankokoisiin kaupunkeihin verrattuna. Sujuva liikenne on poikkeuksellisen tärkeää, jo päästötavoitteidenkin näkökulmasta.

Pääkaupungissa keskustan tulee olla saavutettavissa helposti ja kustannustehokkaasti – ympäri vuorokauden. Helsingin joukkoliikenteessä on kuitenkin tällä hetkellä kaksi alikäytettyä resurssia; ratikat ja metro.

Ratikkalipun poisto vuonna 2019 oli virhe, jota pahensi koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssodasta johtuva turistikato. Ratikat kulkivat viisi vuotta sitten täydempinä – ja ei ole sattumaa, että keskusta on menettänyt Tuusulan ja Keravan yhteenlasketun väkiluvun verran eli 80 000 päivittäistä käyntikertaa noista päivistä. Kaikissa muissa Pohjoismaissa pääkaupunkien keskustan käyntikerrat ovat lisääntyneet. Uudet kauppakeskukset eivät selitä ilmiötä, sillä niiden kävijämäärät eivät ole kasvaneet.

Palauttamalla ratikkalippu voidaan tuoda sekä kokonaan uusia että vanhoja asiakkaita takaisin joukkoliikenteen käyttäjiksi – ja samalla palauttaa elinvoimaa keskustaan. 

Metron ongelma taas on se, että se ei kerta kaikkiaan kulje tarpeeksi pitkään – etenkään viikonloppuisin. Esimerkiksi Kööpenhaminan metro kulkee 24h, samaten Tampereen ratikka viikonloppuisin.

Helsingin on järjetöntä jäädä jälkeen kilpailevia kaupunkeja. Meidän tulee selvittää paljon 24h metro maksaisi ja millä tavoin ja missä aikataulussa se olisi järkevintä toteuttaa. Looginen ensiaskel olisi pitenevät viikonloppuvuorot. 

Tätähän tehdään jo säännöllisesti joka pikkujoulukausi, positiivisin tuloksin. Tätä myös kokeiltiin vuonna 2014 – minkä jälkeen Helsingin väkiluku on kasvanut yli 72 000 asukkaalla, ja aivan erityisesti metroasemien läheisyydessä. Suunnitelma on yhdistettävissä mahdolliseen metron automatisointiin tulevaisuudessa.

Kaupungin liikenteen sujuvoittamiseksi ja keskustan saavutettavuuden varmistamiseksi kannattaa ottaa kaikki irti arvokkaista raideinfrastuktuureistamme. Seuraavan kaupunginvaltuuston kannattaa palauttaa ratikkalippu ja vähintäänkin tehdä selvitys 24h metron käyttöönotosta.